Srnčí hřbet mramorovaný

80 g másla
150 g moučkového cukru
3 vejce
150 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
kůra z 1/2 citrónu
20 g kakaa
50 g rozinek (nemusí být)
50 g marmelády
tuk a hrubá mouka do formy

Srnčí hřbet mramorovaný – recept

Máslo necháme změknout při pokojové teplotě, přidáme k němu moučkový cukr, žloutky a vše utřeme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, lehce jej vmícháme do pěny společně s prosátou moukou smíchanou s kypřícím práškem a nastrouhanou citrónovou kůrou.
Hotové těsto rozdělíme na polovinu. Do jedné přidáme rozinky a do druhé kakao. Formu na srnčí hřbet vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou (nebo prosátou strouhankou). Nejdříve ji naplníme těstem s rozinkami, které překryjeme kakaovým těstem. Na povrch lžičkou naneseme marmeládu.
Pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 25 minut. Po upečení necháme srnčí hřbet mramorovaný krátce vychladnout ve formě, pak vyklopíme a pocukrujeme.

TIP

Srnčí hřbet mramorovaný zvládne i ten, kdo na pečení moc není, je to zákusek rychlý a chutný.