Šoulet

250 g hráchu
200 g krup
60 g sádla
50 g slaniny
1 cibule
česnek
sůl, pepř, majoránka

Šoulet – recept

Přebraný, propláchnutý hrách namočíme na 3 hodiny do studené vody, protom jej v téže vodě uvaříme doměkka.
Přebrané kroupy vypereme dvakrát ve vodě, vsypeme do většího množství vařící osolené vody a za občasného míchání je uvaříme doměkka.
Uvařené kroupy ocedíme, propláchneme studenou vodou a po okapání smícháme s měkkým ocezeným hráchem, utřeným česnekem (množství podle chuti), rozemnutou majoránkou, pepřem, drobně pokrájenou a na sádle osmaženou cibulí a přisolíme. Směs vložíme do vymaštěného pekáče, polijeme rozškvařenými kostičkami slaniny s vytaveným tukem a zapečeme v troubě.

Hotový šoulet podáváme se zeleninovým salátem podle vlastního výběru.