Buchty ke snídani různých tvarů i náplní (i bez), na kterých si určitě celá rodina pochutná a které zároveň neudělají průvan ve vaší peněžence.
350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
špetka soli
80 g cukr krupice
100 g Hery+ 2 -3 lžíce oleje
3/4 kostky (ze 42 g) droždí
230 ml mléka
2 žloutky a 1 celé vejce
1 bílek na potření pečiva
Náplň
Do těchto snídaňovek můžete zužitkovat zbytky povidel, marmelády, rozdělaný tvaroh, nutelu, vánoční čokoládovou kolekci, kousky čokolády na vaření , ořechovou náplň, kakaovou náplň atp. Na posypání pak můžete použít zbytek mandlových lupínků, oříšků aj., zkrátka vše, co se do tohoto těsta hodí a co vám chutná!
Snídaňovky z kynutého těsta + foto – recept
Do prosáté mouky dáme špetku soli, žloutky, vejce, rozpuštěnou Heru a olej, přidáme vzešlý kvásek (mléko, cukr, droždí) a ručním el. hnětačem vypracujeme těsto, které pak necháme zakryté čistou suchou utěrkou na teplém místě vykynout až zdvojnásobí svůj objem, t.j. cca za půl hodinky.
Těsto si pak na pomoučeném válu rozdělíme na různě velké kousky – podle toho, co z něho chceme vyrobit a plníme připravenými dobrotami.
Můžete si např. uplést ze tří praménků pletýnku – tu neplníme, pouze po potření rozšlehaným bílkem posypeme mandlovými lupínkami, z jednoho válečku si vyrobíme suk, který rovněž můžeme posypat, bochánky nebo rohlíčky pak naplníme podle vlastní fantazie.
Nemáme-li moc času, můžeme těsto rozdělit jen na 2 poloviny, rozválet na zhruba 1 cm silný obdélník, potřít např. rozdělaným tvarohem, nebo kakaem s cukrem a máslem a stočit do závinů, jejich konce pak podložit pod ně.
Snídaňovky z kynutého těsta pak přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme v předehřáté troubě na 180° C asi 15 – 20 minut – podle velikosti snídaňovek – do červena.