50 g másla
60 g hladké mouky
kousek mrkve, celeru, petržele a cibule
2 dl smetany
vývar z masa nebo z kostí
sůl, pepř
citrón, cukr
Smetanová omáčka – recept
Cibuli a kořenovou zeleninu pokrájíme na plátky, osmažíme na rozehřátém másle dozlatova, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku.
Jíšku zalijeme vývarem, metličkou dobře rozšleháme, přidáme kolečko citrónu, sůl, pepř a za častého míchání povaříme (asi 20 min.) na hustší omáčku.
Omáčku pak zředíme smetanou, procedíme přes sítko, osladíme, okyselíme a necháme ještě přejít varem.
Smetanovou omáčku podáváme k různým masům vařeným, dušeným nebo pečeným, přílohou může být knedlík nebo noky či větší těstoviny.