kuřecí prsní řízky
česnek
čerstvá petrželka
citrón
sůl, pepř
vejce
mléko
hladká mouka
strouhanka
olej na fritování
Smažené kuřecí česnekové nugety – recept
Při smažení použijeme rendlík nebo friťák.
V tomto receptu jsme pro malou rodinou oslavičku připravili velmi chutné „jednohubky“ – smažené kuřecí česnekové nugety. Množství je na Vás, my jsme smažili 12 řízků – tedy celkem 72 nuget – to už pro pár lidí jako zákusek k dobrému pivu či vínu stačí :-)
Porcování není nijak striktně dáno, já to dělám tak, že nejprve odříznu spodní volnou část prsíčka, pak špičku a nakonec zbytek na 4 stejné kusy – ale lze krájet třeba i podélně na plátky…
… nakrájené maso dáme do mísy. Připravíme si česnek – ten prolisujeme nebo utřeme nožem – na těch 72 nuget jsme použili 5 větších stroužků. Nadrobnou usekáme omytou čerstvou petrželku (nebo již usekanou z mražáku) a česnek s petrželkou promícháme.
Vymačkáme si šťávu z jednoho většího (nebo i 2 menších) citrónu a vše pak přidáme do mísy s masem.
Osolíme, opepříme a pořádně promícháme. Necháme alespoň 2 hodiny v chladnu odležet.
A jdeme na obalování – protože obalujeme (v našem případě) větší množství, připravíme si vše v trošku větších nádobách (normálně stačí hluboké talíře). V misce s asi 1 dcl mléka rozšleháme 6 vajec, na závěr šlehání vejce trochu osolíme.
Nugetky obalíme v klasickém trojobalu – tedy nejprve obalíme nugetky v mouce…
… potom ve vajíčku – při vytahování nugetky necháme vždy okapat…
… a nakonec ve strouhance.
Nugetky máme obalené. Teď jdeme na smažení. Můžeme smažit v rendlíku nebo ve friťáku.
Nalejeme olej vhodný na fritování do rendlíku – asi na výšku 2 cm (tedy cca 1 litr). Olejem nešetřeme!!! 1 litr oleje stojí okolo 30 Kč – 12 kuřecích řízků + materiál skoro 300 Kč – tedy bychom šetřili na nesprávném místě.
Olej necháme dobře rozehřát a klademe jednotlivé nugety do rozpálené olejové lázně. Do rendlíku vložíme vždy jen tolik nuget, aby se navzájem nedotýkaly.
Z každé strany smažíme asi 3-4 minuty. Řiďíme se tmavnutím strouhanky – moc světlá je špatně, tmavá – tedy spálená taky. Hlídáme si taky stav oleje – můžeme jej dolívat, nebo v případě většího množství nuget vyměnit.
Na konci fritování každé várky by to mělo vypadat asi takto…
Nugetky můžeme klást na obyčejné ubrousky – ty nasají přebytečný tuk. No a pak už jen podáváme hostům – je to dobrota za tepla i za studena :-)