200 g hlávkového zelí
200 g kysaného zelí
1 dl červeného vína
100 g slaniny
100 g cibule
150 g vepřové plece
150 g uzeného masa
70 g sušených hub (nebo žampiónů)
50 g sušených švestek
30 g rajčatového protlaku
bobkový list, mletý pepř, sůl
Slezský bigus – recept
Jemně krájené hlávkové zelí spaříme horkou vodou, necháme okapat, pak přidáme kysané zelí, zalijeme vodou tak, aby neplavalo, a osolíme. Mírně vaříme asi 10 minut a odstavíme.
Slaninu pokrájenou na kostičky zvolna rozpustíme, přidáme drobně sekanou cibuli a zpěníme. Pak na ní orestujeme vepřové i uzené maso nakrájené na kostky, houby, přidáme rajčatový protlak, krátce opečeme. Zalijeme červeným vínem, přidáme švestky a bobk. list a udusíme doměkka.
Směs pak vmícháme do zelí, osolíme a opepříme.
Hotový slezský bigus podáváme s chlebem, špeclemi nebo bramborovým knedlíkem.