1 malá dýně (cca 500g)
100g sýra (eidam)
100g nivy
2 vejce
1 rohlík
sojová omáčka
provensálské koření
česnek
sůl
Jednu malou dýni – cca 500g vcelku – (nebo část větší) omyjeme, oloupeme, vydlabeme (postup nafocen zde: Vepřové nudličky s cuketou a dýní ) a nastrouháme na hrubém struhadle.
|
|
|
Nastrouhanou dýni osolíme (cca 1 kávová lžička), přilijime 2 polévkové lžíce sojové omáčky. Promícháme a necháme asi 20 minut stát (někdy pustí trochu šťávy – tu slijeme). Rohlík nakrájíme nebo natrháme a zalijeme mlékem (může být také vychladlý vývar nebo i jen čistá voda) a rovněž necháme 20 minut nasáknout.
|
|
|
2 (i více – dle vaší chuti) stroužky česneku prolisujeme v lisu na česnek. Nastrouháme sýry – eidam a nivu – na struhadle s velkými oky…
|
|
|
…přidáme slitý a vymačkaný rohlík (vymačkat jej můžeme ručně nebo přes sítko), přisypeme polévkovou lžíci provensálského koření. Vše pořádně promícháme a dáme na plech nebo můžeme použít i dortovou formu. Vrstva by ale neměla být silnější (vyšší) než 2 cm.
|
|
|
Pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut naprudko a pak 10 minut dopékáme na nejmenší teplotu.
|
|
Podáváme teplé i studené. Koláč se dá servírovat bez přílohy, jen se zeleninou, nebo třeba s vařenými brambory a tatarkou.
|
|
TIP: určitě nic nezkazíme jinými sýry, vylepšit koláč můžeme třeba nadrobno nakrájenou slaninou vmíchanou do těsta.