kuřecí prsní řízek
vepřový řízek – kýta, kotleta
anglická slanina
květák, mrkev
sůl, pepř
sojová omáčka
citrónový sirup jupík
Sladkokyselá masová pánev – recept
100 gramů anglické slaniny nakrájíme na drobné kostičky a dáme je na rozpálenou pánev (může být i bez oleje-slanina pustí dost tuku). Opékáme a mícháme asi 3 minuty. Přidáme na nudličky 1 střední nakrájenou cibuli.
Promícháme a přidáme nakrájený česnek.
Vše restujeme do zhnědnutí cibule. Vepřové i kuřecí maso nakrájíme na nudličky….
… přidáme maso, osolíme, opepříme a zamícháme. Opékáme až je maso bílé.
Větší květákovou růžičku (150-200g) nakrájíme na drobnější kousky, mrkev na tenké krátké nudličky.
Zeleninu přidáme do směsi a promícháme, opět trochu přisolíme. Necháme zeleninu prohřát a přilejeme sójovou omáčku (2-3 polévkové lžíce).
Celou směs zalejeme citrónovým sirupem Jupík – extra hustý bez konzervantů – asi 3 polévkové lžíce. Přikryjeme pokličkou a necháme „dusit“ asi 10 minut – pozor, nepřiléváme vodu.
Odkryjeme pokličku a asi ještě minutu necháme na mírném ohni.
Podáváme s rýží nebo i jen tak s trochou zeleniny. Dobrou chuť!