30 g droždí
100 g cukru
500 g hladké mouky
50 ml mléka
špetka soli
2 vejce
50 g tuku na pečení
2 lžíce rumu
250 ml smetany
hrubý cukr a plátky mandlí na posypání
1 vejce na potření
Sladké rohlíky s mandlemi – recept
Z jemně rozdrobeného droždí, lžičky moučkového cukru, trochy hladké mouky a z vlažného mléka vymícháme kvásek a v teple ho v zakryté nádobě necháme vzejít.
Do větší mísy prosijeme zbylou hladkou mouku a vmícháme do ní zbylý cukr a špetku soli. Poté přidáme kvásek, vejce a zchladlý rozpuštěný tuk. Přilijeme rum a smetanu a zaděláme hladké, nelepivé těsto. V teple ho necháme nejméně půl hodiny vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 3 stejné díly, z každého uděláme bochánek a ten na pomoučeném vále rozválíme na silnější kulatý plát, který rádýlkem nebo nožem rozkrájíme paprskovitě na 6 trojúhelníků.
Každý trojúhelník těsta pevně stočíme do menšího rohlíku (rovného), opatrně jej přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a ještě je necháme na plechu asi 20 minut v teple nakynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubým krystalovým cukrem a mandlovými plátky.
Sladké rohlíky s mandlemi pečeme v předem vyhřáté troubě při 180° C dozlatova – asi 20 minut.