5 větších uvařených brambor
1 vejce
4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
1 lžička soli
4-5 lžic umletých škvarků
olej na smažení.
Škvarkové vdolky – recept
Škvarky pomeleme a osolíme.
Z jemně nastrouhaných brambor, mouky, vejce a soli uděláme těsto, ze kterého pak odebíráme (lžící) stejně velké kousky. Z nich na pomoučeném (polohrubou moukou) vále tvoříme asi 0,5 cm vysoké placičky. Na ně pak klademe lžičku umletých škvarků, druhou placičkou je přiklopíme a sklenicí nebo hrníčkem přitlačíme a vykrojíme naplněný vdolek.
Vdolky po obou stranách osmažíme dozlatova v rozpáleném oleji (event. sádle).
Po usmažení klademe škvarkové vdolky na papírové ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk a podáváme např. s kyselou okurkou, zeleninovým salátem apod.
Škvarkové vdolky jsou chutné jak za tepla, tak za studena.
TIP
Vdolky můžete jindy plnit např. kousky uzeného masa, klobásy či kysaným zelím apod.