Škvárkové placky

120 g vepřových škvárků
500 g polohrubé mouky
180 g sádla
1/8 l mléka
20 g droždí
sůl, hrubá sůl, ml. pepř, kmín, sezam.semínko
2 lžíce bílého vína
1 vejce do těsta a 1 na potření
špetka cukru

Nejdříve si připravíme kvásek – droždí rozdrobíme, přidáme k němu lžíci vlažného mléka, špetku cukru a 2 lžíce mouky, lehce promícháme a necháme v teple vzejít kvásek.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme tuhé sádlo, osolíme, opepříme, přidáme vykynutý kvásek, jedno vejce, přilijeme víno a zpracujeme těsto. Nakonec vmícháme nadrobno nasekané vepřové škvárky.
Těsto v míse přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě aspoň hodinu důkladně vykynout.
Z těsta vytvoříme stejně velké kuličky, které ve větších rozestupech klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Jakmile je plech plný, stlačíme každou kuličku shora kulatou mřížkou na přípravu bramborového salátu, čímž kuličky nejen ozdobíme, ale z nich vytvoříme placičky. Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí, kmínem a sezam. semínkem a dáme péct do předem vyhřáté trouby asi na 160°C, jakmile zezlátnou, vyjmeme je z trouby, necháme vychladnou a podáváme.

TIP

Placky nám, pokud je hned nesmíme, vydrží delší dobu čerstvé. Jsou vhodné i jako pohoštění k vínu apod.