1/2 kg hladké mouky
1 lžička cukru
30 g droždí
50 g tuku
1 vejce
10 g soli
250 ml mléka
jemně pomleté škvarky na potření těsta
vejce na potření pagáčků
Škvarkové pagáčky – recept
Do kastrolku dáme mírně ohřát mléko (vlažné), přidáme cukr, promícháme a rozdrobíme do něj droždí. Zakryjeme pokličkou a necháme vzejít droždí – kvásek.
Do prosáté mouky přidáme sůl, vejce a rozpuštěný tuk, promícháme a vlijeme připravený kvásek. Zaděláme těsto a necháme vykynout.
Pak těsto rozválíme na placku a potřeme mletými škvarky. Těsto složíme v obou směrech na třetiny. Znovu ho rozválíme, potřeme škvarky a stejně složíme.
Znovu rozválíme a krájíme na čverečky nebo vykrajujeme skleničkou kolečka, které dáváme na lplech vyložený pečicím papírem.
Škvarkové pagáčky na plechu pak potřeme rozšlehaným vajíčkem, necháme ještě pár minut vykynout a pak pečeme v předehřáté troubě při teplotě 190 – 200°C dozlatova.
Škvarkové pagáčky jsou velmi chutné, můžeme je mít jako dobrou svačinku, ale zároveň i jako dobré pohoštění k vínku či pivu.