700 g oloupaných brambor
250 g hrubé mouky
sůl
asi 100 g mletého máku
máslo (nebo sádlo) na omaštění
moučkový cukr na posypání
Škubánky s mákem – recept
Oloupané brambory opláchneme, rozkrájíme na stejně velké kousky, mírně osolíme, zalijeme vařící vodou a uvaříme téměř doměkka.
Vodu z brambor zpola ocedíme, obrácenou vařečkou uděláme do brambor několik otvorů, brambory posypeme prosátou moukou a pod pokličkou necháme na malém plaménku dovařit.
Asi za čtvrt hodiny brambory rozšťoucháme v hladké těsto, lžící, namáčenou v rozehřátém tuku vykrajujeme noky – škubánky, klademe je přímo na talíře, posypeme jemně umletým mákem a cukrem a omastíme rozehřátým tukem.
Škubánky s mákem můžeme podávat s mlékem nebo s kompotem.
TIP
Škubánky si jindy můžeme namísto máku posypat nastrouhaným tvarohem. Budou stejně chutné!