1 kg starých brambor
150 g hrubé mouky
150 g rozpuštěného sádla
120 g mletého máku
100 g moučkového cukru
sůl
Škubánky s mákem – recept
Oloupané brambory omyjeme, nakrájíme na čtvrtky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme tak, aby zůstaly tuhé.
Polovinu vody z brambor slijeme a obrácenou stranou vařečky brambory mírně rozšťoucháme. Povrch poprášíme hrubou moukou. Hrnec přiklopíme poklicí a na velice mírném ohni brambory necháme asi 15 minut propařit.
Propařené brambory s moukou vymícháme šťouchadlem na jemnou pastu a lžící namáčenou v rozpuštěném sádle vykrajujeme z pasty nočky, které rozdělíme na nahřáté talíře. Nočky – škubánky posypeme mákem promíchaným s cukrem a přelijeme zbylým sádlem.
TIP
Kdyby vám náhodou škubánky s mákem zbyly, k večeři si je můžete (samozřejmě noky bez máku) opéct na pánvi.
A pokud jste nevypotřebovali škubánkové těsto všechno na škubánky, můžete do něj přidat uzeninu nakrájenou na malé kostičky a 1 rozšlehané vejce a z těsta pak vytvořit placky, které na sádle z obou stran opečete dozlatova. Takto zhotovené „opečánky“ podané s čerstvou zeleninou jsou výbornou večeří.