Selská omeleta

8 vajec
2 cibule
asi 100 g slaniny
4 velké uvařené brambory
mletý pepř, sůl, pažitka nebo petrželka
trochu oleje na doplnění tuku

Selská omeleta – recept

Nadrobno nakrájené cibule vložíme do pánve, kde jsme nejprve rozpustili slaninu nakrájenou na kostičky a osmahneme ji dorůžova.
Do mísy nakrájíme na kostky brambory, přidáme k nim slaninové škvarečky a cibuli, opepříme a rozdělíme na 4 díly.
Zvlášť v misce rozšleháme celá vejce a přisolíme je.
Jeden díl bramborové směsi dáme na pánev, v níž jsme rozpékali slaninu a nechali na ni pouze část vypečeného tuku – podle potřeby můžeme přilít trochu oleje.Chvíli opékáme, potom zalijeme čtvrtinou rozšlehaných vajec. Když se vejce srazí a zespodu je selská omeleta opečená, sesuneme ji na talíř, přeložíme a posypeme jemně nakrájenou pažitkou nebo petrželkou.
Upečeme další 3 omelety a podáváme se salátem z čerstvé zeleniny, z kysaného zelí apod.

TIP

Selská omeleta je rychle připravená, může být podávána i jako samostatné jídlo. Na její přípravu můžeme použít co dům dal – různé druhy salámů, masa ap.