3,5 – 4 kg hlávkového zelí
3 větší cibule
lžíce kmínu
1 lžičku celého pepře
40 g soli
2 brambory
kopr
kousek tmavého chleba
Nálev:
2 l vody
20 g soli
4 bobkové listy
Rychlokvašené zelí – recept
Zelí nastrouháme do větší nádoby, cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme kmín, celý pepř, sůl a vše dobře promícháme. Necháme asi 3 hodiny odpočinout.
Vodu, kterou „pustilo“ zelí doplníme do 2 litrů studenou vodou, přidáme sůl, bobkový list a svaříme.
Do čisté 3litrové sklenice vložíme na dno v gáze zavázané a na plátky nakrájené 2 syrové brambory s kouskem kopru. Na ně pak ukládáme (utlačujeme) odleželé zelí. Navrch pak položíme uzlíček z gázy, do kterého zavážeme kousek tmavého chleba. Teprve nyní zelí zalijeme teplým (nikoli horkým) slaným nálevem.
Kvasíme asi 4 – 5 dnů na teplém místě. (Pokud na láhev se zelím nesvítí slunko, ponoříme ráno a večer láhev na chvíli do teplé vody a ev. doléváme zbylým nálevem.)
TIP
Pokud rychlokvašené zelí nespotřebujeme, můžeme je plnit i do skleniček (zalít zbylým nálevem) a zasterilovat – není však nutné, vydrží i bez sterilace.