1/2 kg hladké mouky
1 vanilkový pudink
3 žloutky
2 dl oleje
špetku soli
1/4 l vlažného mléka
50 g droždí
lžičku cukru
kousek másla na potření vdolků
Rychlé vdolky – recept
Mléko mírně zahřejeme, přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.
Do mísy prosijeme mouku, přidáme pudink a špetku soli, promícháme, dále přidáme žloutky, olej a nakonec vzešlý kvásek. Dobře vymícháme a necháme kynout. Pozor – těsto vykyne velmi rychle.
Na pomoučený vál pak vykrajujeme (lžící) kousky těsta, prsty jej mírně vytáhneme do tvaru placičky, na ně pak klademe nádivku (např. makovou, tvarohovou, povidlovou, ořechovou aj.). Placičky uzavřeme a klademe (uzavřenou stranou dospodu) na plech opatřený pečicím papírem. Necháme ještě chvíli kynout, pak vdolky potřeme rozpuštěným máslem (nebo rozšlehaným bílkem) a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 190° C dozlatova.
Hotové rychlé vdolky posypeme cukrem až před podáváním (pocukrováním hned po upečení by vdolky-koláče, buchty, záviny – „ztvrdly“).
TIP
Rychlé vdolky jsou upečeny opravdu rychle, střídáním nádivek mohou být pokaždé jiné, a navíc, děti je mají raději než koláče s drobenkou. Rychlé vdolky jsou vděčnou, chutnou snídaní.