Rybí hlavy (čím víc, tím líp)
vnitřnosti: jikry, mlíčí, játra a maso mezi střevy, tmavá slezina)
cibule
kořenová zelenina (mrkev,celer,petržel)
nové koření, celý pepř, sůl, muškátový květ nebo oříšek
máslo
hladká mouka
zelená petrželka
Rybí polévka pro labužníky – recept
Základem dobré rybí polévky je vývar z hlavy, tu nejdříve očistíme, vyjmeme oči a žábry a dáme vařit do většího hrnce – 1/4 l vody na 1 hlavu. Hlavu osolíme, přidáme několik kuliček pepře a nového koření, malou cibuli a také část připravené zeleniny. Vaříme asi půl hodiny, kdy se začne hlava rozpadat. Pak vývar přecedíme do jiného hrnce.
Do scezeného vývaru přidáme na kousky rozsekané vnitřnosti a pozvolna vaříme.
Mezitím, co se nám vaří vnitřnosti, obereme hlavy a masité části vložíme do polévky.
Zbylou zeleninu nastrouháme nahrubo, osmažíme ji na másle a přidáme do rybí polévky.
Nakonec vmícháme dobrou máslovou jíšku, ještě chvíli povaříme a okořeníme muškátovým květem nebo oříškem.
Rybí polévku pro labužníky přizdobíme nasekanou zelenou perželkou.
TIP
Dodržíte-li tento postup, uvidíte, že rybí polévka pro labužníky zachutná určitě i tomu, kdo ji dosud odmítal. K polévce přidáváme na kostičky nakrájené osmažené housky, veku apod.