
4-6 kostek rybího filé
plechovku loupaných rajčat
olivový olej
100 g sýru nivy
česnek, oregáno, sůl, pepř
citron
Rybí filé zapečené s rajčaty a nivou – recept
Dno skleněné nebo keramické zapékací mísy polejeme olivovým olejem. Poklademe kostakami zmraženého rybího filé. Osolíme a zakápneme šťávou z 1 citronu. Necháme 10 minut odpočinout.
![]() |
![]() |
Na filé nameleme trochu barevného pepře. Do mixeru vložíme olupaná nakládaná rajčata, 2-3 strožky česneku, polévkovou lžíci olivového oleje a oregáno – dle chuti (asi tak 1/2 polévkové lžíce).
![]() |
![]() |
Vše umixujeme – stačí nahrubo. Vzniklou omáčkou zalijeme filé v zapékací míse. Dáme péct do hodně vyhřáte trouby. Zapékáme tak na 3/4 „plynu“.
![]() |
![]() |
Pečeme asi 25-30minut – podle toho, jak se nám filé „zcvrkává“ – pak posypeme jednotlivé kostky nastrouhanou nivou. Nivu strouháme vychlazenou, jinak se nám bude na struhadle rozmazávat. Klidně ji na 15 minut strčte na mrazák. Pečeme ještě dalších 10 minut a máme hotovo.
![]() |
![]() |
Podáváme s bramborovou kaší. Nezapomeneme „prodat“ i šťávu, je vynikající…
![]() |