4 plátky hovězího masa
100 g tuku
200 g uzeného masa nebo uzené klobásy
1 cibule
50 g uzené slaniny
sůl, mletá paprika
česnek
2 lžičky hořčice
40 g nastrouhaného křenu
4 rajčata
Roštěná po staročesku – recept
Roštěnky naklepeme, na okrajích nakrojíme, po obou stranách osolíme, opepříme a po jedné straně potřeme hořčicí promíchanou s nastrouhaným křenem. Do středu každé roštěnky (na hořčici) položíme na nudličky nakrájené uzené maso nebo klobásu, zabalíme a spojíme jehlou na závitky. Ty svrchu ještě potřeme česnekem utřeným se špetkou solí.
Cibuli nakrájíme na kostičky, zpěníme na tuku a vložíme na ni roštěnky, které opečeme, zaprášíme mletou paprikou a za mírného podlévání je dusíme doměkka. Před dodušením přidáme do šťávy slaninu, kterou jsme předem mírně rozpustili na pánvičce, a dále na dílky nakrájená, oloupaná rajčata, která pak použijeme na ozdobení roštěnek.
Roštěná po staročesku se podává s vařenými brambory a přelévá necezenou šťávou, v níž se roštěnky připravovaly.
TIP
Nemáme-li po ruce čerstvý křen, můžeme použít krenex.