Tento recept je univerzální, během 25 minut vytvoříme rychlý a levný základ pro několik druhů vynikajících rajských omáček…
rajský protlak 100g
loupaná nakládaná rajčata 500g
cibule
olej (olivový)
2 kostky masoxu
sůl, bobkový list
Rajská omáčka II – rychlý základ – recept
Na oleji (2-3 lžíce) zpěníme na středním plameni nadrobno nakrájenou střední cibuli. Počkáme až zezlátne a přidáme plechovku (cca 400-500g) loupaných rajčat – v létě můžeme použít čerstvá loupaná rajčata.
Necháme chvíli prohřát a pak vařečkou nebo vidličkou rajčata rozmělníme na menší kousky. Přikryjeme pokličkou a dusíme na středním ohni asi 3-4 minuty. Pak přidáme rajský protlak, osolíme a vše promícháme.
Přilijeme 2-3 dcl vroucí vody, přidáme 2 kostky masoxu a 2 bobkové listy. Potud neutrální základ.
Tady už můžeme začít ovlivňovat konečnou chuť omáčky. Můžeme přidat třeba rozmačkaný česnek, bylinky pro italskou kuchyni (oregáno, bazalka), klasická česká rajská snese špetku skořice…
Vše dusíme asi 15 minut, pak omáčku scedíme do drátěného cedníku.
Zeleninu propasírujeme lžící nebo „hříbkem“. Pokud rajčata dusíme jen asi těch 15 minut, nejsou ještě úplně rozvařená a cibule také ne, a tak jde pasírování ztuha. Pokud byste je nechali déle, půjde to lépe, ale chuť a hodnota potravin klesá… Zcezená omáčka nám poslouží jako dobrý základ pro rajčatové omáčky k masu, špagetám, knedlíkům… můžeme ji zahustit hladkou moukou rozmíchanou ve vodě, zjemnit smetanou, dochutit cukrem a octem….
Nebo rovnou podávat jako lehkou rajskou omáčku k těstovinám. Můžeme nastrouhat sýr …