Pstruh na másle a víně

pstruh

máslo

hladká mouka

bílé víno

sůl, kmín, bylinky

Očištěného a vykuchaného pstruha osolíme, posypeme kmínem a zaprášíme moukou. Na pánvi rozpustíme máslo a pstruha krátce po obou stranách osmahneme. Pak ho „posadíme“ na břicho (roztáhneme boky) a podlejeme 2 dcl bílého vína. Zasypeme čerstvýma zelenýma bylinkama (petržel, tymián, rozmarýn, libeček…) a dusíme do měkka. Je to velmi lehké jídlo. Podáváme s vařeným bramborem.


TIP


můžeme nakonec na pár minut strčit do rozpálené trouby – pokud se těšíme na kůrčičku

rybě neublížíme česnekem

před konzumací (pokud je ryba OK udělaná) jedním tahem vyjmeme ze pstruha páteř a většinu kostí
citrónová šťáva se obecně snáší s bílým rybím masem


jako kluci jsme na Rejvízu v Jeseníkách chytali pstruhy do ruk a pak jsme je vykuchali, osolili, zaprášili moukou a dusili je v ešusu na másle – podobným způsobem jako v receptu – ale skromněji – výsledek byl fantastický, navíc voněl ohněm a dřívím …