O léčivém podbělu jsme se již zmiňovali v některém z jiných článků, a tak se v tom dnešním můžeme pustit do různých receptů, které si z podbělu můžete připravit. A rozhodně nejde jen o čaj! Myslíme, že budete velice překvapeni, jaké možnosti vám tato bylinka přináší.
Podbělový čaj
Na přípravu budete potřebovat:
- 1 ČL sušených květů
- 500 ml horké vody
- med
Postup:
Květy zalijte horkou vodou a nechte je 10 minut louhovat. Po této době přeceďte a dle své chuti oslaďte pomocí medu. Čaj můžete připravit ze samotného podbělu, nebo v kombinaci s květem černého bezu, divizny, či jitrocelem. Čaj si připravujte vždy čerstvý, před samotnou konzumací. Pijte dvakrát až třikrát denně.
Podbělový odvar
Na přípravu budete potřebovat:
- 1 ČL sušených květů a listů v poměru 1:1
- 250 ml vody
Postup:
Vodu nalijte do malého hrnce, přidejte květy a listy podbělu a přiveďte k varu. Poté vypněte a nechte louhovat 20 minut. Přeceďte a vlažný odvar vypijte. Připravte si ho maximálně dvakrát za den.
Podbělový med
Na přípravu budete potřebovat:
- 400 g listů podbělu
- 3 l horké vody
- 3 kg cukru krystal
- 4 ks citronů
Postup:
K přípravě medu budete potřebovat listy čerstvé. Ty zalijte vroucí vodou a nechte v zakryté nádobě macerovat minimálně 12 hodin, ale klidně i déle. Po této době přeceďte a z listů nezapomeňte ještě i vše velice důkladně vymačkat. Nalijte do hrnce, přidejte cukr, vymačkanou šťávu z citronů a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte tak dlouho, dokud celá směs nezhoustne. Svou konzistencí by vám měla připomínat lehce tekutý med. V takovou chvílí ho ještě horký nalijte do čistých, vyvařených sklenic a uzavřete. Užívat ho můžete po lžičkách, nebo si ho přidávat do čaje. Maximální dávka jsou tři čajové lžičky za jeden den.
Podbělový sirup
Na přípravu budete potřebovat:
- čerstvé květy nebo listy podbělu
- cukr
Postup:
Připravte si dobře uzavíratelné sklenice a do nich postupně vrstvěte umyté a usušené květy, nebo listy spolu s vrstvou cukru. Květy, nebo listy by měly být přibližně do výšky jednoho centimetru, cukr pak do výšky tří centimetrů. Na konec vždy přijde vrstva cukru. Nezapomínejte každou vrstvu dobře zatlačit. Až budete mít celou sklenici hotovou, zavřete jí a dejte přibližně na 6 týdnů na chladné místo. Po této době by měl podběl pustit dostatek šťávy. V tuto chvíli celý obsah sklenice vysypte do hrnce, přidejte malé množství vody a dobře promíchejte. Vše lehce povařte a poté přeceďte. Po přecezení znovu vraťte do hrnce a vařte tak dlouho, dokud nebude konzistence připomínat šťávu. Hotový sirup přelijte do uzavíratelných sklen a skladujte v lednici. Užívejte ho při kašli v maximální dávce 3 čajové lžičky za den.
Obklad na klouby
V neposlední řadě můžete z čerstvých podbělových listů vytvořit obklad pro bolavé klouby. Z listů odstraňte všechny řapíky a propláchněte je pod studenou vodou. Poté s nimi už jen jednoduše ve dvou vrstvách obložte vaše bolavé místo. Na toto místo je dávejte vždy zelenou stranou. Nechte několik hodin působit a aby se vám dobře pohybovalo, tak listy převažte pomocí obinadla a šátku.