Těsto:
1 Hera
85 g cukru
1 vejce
400 g mouky (napůl polohrubé a hladké)
1/4 lžičky soli
tuk (Hera) na vymazání a mouka na vysypání koláčové formy
Náplň:
asi 1 kg jablek
2 lžíce cukru
1 lžíce citrónové šťávy
1/2 lžičky skořice
1 skořicový cukr
1 vanilkový cukr
hrst rozinek
Prima jablečný koláč – recept
Heru utřeme s cukrem a vejcem, přidáme mouku a sůl a vypracujeme těsto, které necháme odpočinout v lednici.
Oloupaná, jádřinců zbavená jablka nakrájíme na větší kostky (asi 3 cm) a promícháme je se směsí cukrů, citrónové šťávy, skořice a rozinek.
Z těsta vyválíme na válu placku o průměru asi 30 cm a vložíme ji do vymazané a vysypané formy tak, že vytvoříme z těsta okraj vysoký asi 4 cm. Připravenou jablečnou náplň rozprostřeme na těsto a pečeme v předehřáté troubě na 190° C asi 45 minut.
Prima jablečný koláč chutná teplý i studený.
TIP
Prima jablečný koláč můžeme asi po 30 minutách pečení posypat plátky mandlí. Těsto můžeme jindy naplnit jiným sezónním ovocem.