Povidlové taštičky

750 g ve slupce uvařených oloupaných brambor
150 g polohrubé mouky
150 g rozpuštěného másla
asi 120 g švestkových povidel
100 g nastrouhaného perníku
100 g hrubé mouky
80 g moučkového cukru
1 vejce
sůl
mouka na posypání válu

Povidlové taštičky – recept

Dáme vařit vodu a osolíme ji. Brambory prolisujeme, přidáme obě prosáté mouky, sůl a vejce. Vypracujeme tužší těsto, které rozválíme (moukou posypáváme vál) na plát o síle asi 3 mm. Z plátu vykrájíme formičkou – nemáme-li pak skleničkou apod. – kolečka, na půlky koleček dáme po troše povidel, přehneme je a kraje důkladně stlačíme k sobě hroty vidličky (zároveň nám taštičky i ozdobí).Připravené povidlové taštičky ihned zavaříme do vroucí vody a opatrně nadzvedneme vařečkou ode dna. Vaříme je 5 – 6 minut.
Uvařené povidlové taštičky vyjmeme děrovanou naběračkou, rozdělíme na talíře, přelijeme rozehřátým máslem a posypeme nastrouhaným perníkem smíchaným s cukrem.

TIP

Na povidlové taštičky můžeme spotřebovat i zbylé uvařené brambory a k jejich množství vhodně upravíme i poměr ostatních surovin. Taštičky můžeme nadívat místo povidel oblíbeným džemem, sypat je opraženou strouhankou s cukrem nebo mletým mákem s cukrem ap.