Polévky, které vás zaručeně prohřejí


Zima je v plném proudu, a tak je třeba vyhledávat jídla, která nejen že vám budou chutnat, ale která vás zároveň dokáží skvěle prohřát. Na to jsou dle nás naprosto ideální polévky, které vás zasytí, dobře si pochutnáte a zároveň vás dokonale zahřejí. Právě proto vám dnes přinášíme několik receptů na polévky vhodné do chladných dnů. Věříme, že jakmile je vyzkoušíte, zamilujete si je.

Proč si v zimě dopřávat polévky

V období zimy automaticky naše tělo chce jíst spíše vydatná a teplá jídla. V létě zase spíše toužíme po něčem lehčím a klidně studeném. Naše tělo tedy přirozeně v zimních měsících vyhledává to, co ho zahřeje. Tyto potraviny zrychlují metabolizmus, trávení i krevní oběh. Pokud se tedy chcete zahřát například po delší zimní procházce, právě polévka bude naprosto ideální volbou.

Kukuřičná polévka vhodná i pro začátečníky

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 4 ks kukuřice
  • 2 ks cibule
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • 4 PL oleje
  • špetka muškátového oříšku
  • mletý pepř
  • sůl

Postup: 

Nejprve si nakrájejte cibuli, kterou poté dozlatova osmažte na rozpáleném oleji. K osmažené cibuli do hrnce nalijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Mezitím než se vývar začne vařit, vyloupejte z klasů kukuřičná zrna a přidejte je k vývaru. Vše vařte do změknutí kukuřice. Ve chvíli, kdy kukuřice změkne, je čas vše rozmixovat pomocí ponorného mixéru do hladka. Poté přidejte smetanu, muškátový oříšek a vše dochuťte solí, pepřem, a ještě chvíli vše dohromady provařte.

Mrkvová polévka se zázvorem

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 1 kg mrkve
  • 1 ks větší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • kousek zázvoru
  • půl litru vývaru
  • 3 PL olivového oleje
  • 1 ks menší limetky
  • hrst petrželové natě
  • 1/2 kelímku zakysané smetany
  • pepř
  • sůl
  • chilly

Postup: 

Nejprve si připravte mrkev. Oloupejte ji a nakrájejte na kolečka. Poté najemno nakrájejte cibuli, česnek a zázvor. Na olivovém oleji zprudka orestujte cibuli s česnekem a po chvilce přidejte mrkev. Vše zalijte vývarem a přidejte i zázvor. Vařte tak dlouho, dokud mrkev zcela nezměkne. Pomocí ponorného tyčového mixéru vše do hladka rozmixujte. Podle chuti poté přidejte sůl, pepř, šťávu z limetky a chilly. Vše ještě chvilku provařte a při servírování talíř dozdobte pomocí zakysané smetany a petrželky.

Polský bigos

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 250 g čerstvého hlávkového zelí
  • 250 g kysaného zelí
  • 250 g hovězí kližky
  • 250 g vepřové plece
  • 150 g pikantní klobásy
  • vepřové sádlo
  • sušené houby
  • bobkový list
  • nové koření
  • 3 cibule
  • rajský protlak
  • sůl
  • pepř mletý i celý
  • mletá paprika

Postup: 

Maso si nakrájejte na kostky a zprudka ho nechte zatáhnout na sádle. Podlijte ho vodou a duste tak dlouho dokud nebude zcela měkké. Poté nakrájejte hlávkové zelí a zelí kysané překrájejte, aby nebylo příliš dlouhé. Vařte jej v hrnci, do kterého přidejte bobkový list, nové koření, celý pepř a sušené houby. Vedle si na sádle orestujte také cibuli s nakrájenou klobásou. Ve chvíli, kdy máme vše dovařené do měkka, smíchejte veškeré uvařené suroviny ve velkém hrnci. Dobře osolte, opepřete a zasypte mletou paprikou. Nakonec přidejte i rajský protlak a vše nechte ještě chvíli provařit dohromady. Tato polská polévka nejlépe chutná, když ji necháte pár dnů odležet v lednici.

Hokaido polévka na thajský způsob

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 1 ks červené kari pasty
  • olej
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 ks dýně hokaido
  • zeleninový vývar
  • chilly papričky
  • limetku
  • citronovou trávu
  • sůl
  • pepř

Postup: 

Na rozpáleném oleji zprudka osmahněte červenou kari pastu. Stejně tak osmahněte na kostky nakrájenou dýni a zalijte vývarem. Dýni vařte do změknutí a poté rozmixujte ponorným mixérem. Vše poté osolte, opepřete, zalijte kokosovým mlékem, pokud chcete přidejte citronovou trávu a šťávu z limetky. Vše dohromady ještě chvilku provařte a poté citronovou trávu odstraňte a dle vašich chutí přidejte chilli papričku.