150 g uzeného bůčku
200 g libového uzeného masa
2 klobásky
4 vejce
1/2 l sladké smetany
1 lžíce hladké mouky
1 žloutek
sůl, pepř
cibule
ocet
lžíce křenu
1 – 1,5 l vody
Polévka „šmigrustovka“ – recept
Uzené maso a klobásky uvaříme s cibulí. Uvařené uzené maso nakrájíme pak na kostičky, klobásu na kolečka a rozdělíme je na talíře. Ke každé porci přidáme na plátky nakrájené natvrdo uvařené vejce
Vývar přecedíme, uvedeme do varu, zalijeme smetanou rozkvedlanou s moukou a povaříme. Odstavenou polévku pak zjemníme žloutkem, trochu okyselíme octem, přidáme jemně nastrouhaný křen, pepř, sůl (lze i trochu papriky).
Připravenou polévkou potom zalijeme jednotlivé porce (maso, klobása, plátky vejce) na talíři.
Polévka „šmigrustovka“ může být podána se slaným rohlíkem i jako samostatné jídlo.