4 větší cibule (i více)
olej
bobkový list, nové koření, pepř
1/2 kostky masoxu
1 lžičku hladké mouky
1,5 – 2 dl suchého bílého vína
plátky veky nebo kolečka z rohlíků
tuk na osmažení veky
strouhaný sýr
Polévka cibulačka – recept
Cibuli nakrájenou na kolečka zpěníme na rozehřátém tuku do růžova, zaprášíme moukou a zalijeme vodou. Přidáme koření, masox a vaříme. Když je polévka cibulačka hotová, přilijeme víno a podle potřeby ji dochutíme solí.
Plátky veky či rohlíků osmažíme na tuku, vkládáme je do plných talířů a bohatě posypeme strouhaným sýrem.
TIP
Polévka cibulačka může být připravena i bez vína, kdy před dovařením můžete do polévky vmíchat bílky ze 2 vajec. Namísto tvrdého sýra si můžete (stejně jako fajnšmekři) nastrouhat nivu.