1,5 l vývaru
1 mrkev
50 g celeru
50 g petržele
1 menší cibule
50 g hlívy ústřičné (nebo jiných hub)
2 lžíce másla
100 g pohanky
150 g taveného smetanového sýra
1 – 2 lžičky sušeného droždí
1 lžíce zelené petrželky
1 lžíce sekaného kopru
mletý pepř, sůl
2 lžíce sterilov. hrášku
Pohanková polévka se sýrem a houbami – recept
Očištěnou zeleninu nakrájíme na kostičky, houby na plátky a osmahneme na másle. Zalijeme 1,5 l vývaru, přidáme pohanku a vaříme asi 15 minut. Poté do polévky rozmačkáme vidličkou měkký sýr, přidáme droždí a necháme přejít varem.
Pak přidáme hrášek, ochutíme, přidáme sekanou petrželku s koprem a pohanková polévka se sýrem a houbami je hotová.
K polévce podáváme na másle opečené kostičky housky.
TIP
Namísto sterilov. hrášku můžeme dát do polévky asi 50 g nasekané šunky.