1/4 l pohanky
olej (sádlo, špek)
cibule
sůl
Pohanková kaše – recept
Pohanku přebereme, propláchneme v cedníku studenou vodou a necháme okapat. V kastrolku okapanou pohanku krátce na tuku s cibulí (příp. i špek) opražíme, pak zalijeme osolenou studenou vodou. Má-li být kaše tužší, dáme stejné množství vody jako pohanky, chceme-li ji řidší, dáme množství až dvojnásobné. Přivedeme k varu a pod pokličkou necháme asi půl minuty povařit. Pak vypneme sporák a necháme pod pokličkou kaši dojít. Pohanková kaše dojde asi za 15 – 20 minut.
TIP
Pohanková kaše je výborná k pečenému nebo uzenému masu, ale chutná i jen okořeněná např. kari kořením nebo politá rozškvařeným špekem. Je k ní dobré též mléko, kefír apod.