Pletýnky naslano i nasladko + foto postup


Výhodou tohoto receptu je, že těsto nekyne, takže jej hravě zvládnou i začátečnice. Nemáte-li moc času na zaplétání pletýnek, můžete tvořit i jiné tvary, např bochánky, dalamánky nebo naopak malé houstičky, fantazii se meze nekladou.

1 kg hladké mouky
1 kostka droždí (42 g)
30 g cukru krupice nebo krystal
1/2 l mléka
1 lžička soli
80 g tuku Omega
1 žloutek
kousek másla na potření

Na posypání:

hrubá sůl, kmín, sezamové semínko nebo mák

Pletýnky naslano i nasladko – recept

Do prosáté mouky rozdrobíme droždí, přidáme cukr a lžičku soli. Promícháme a uprostřed směsi uděláme důlek, do kterého vlijeme mírně rozehřátý tuk. Žloutek přidáme k tuku. Postupně přiléváme vlažné mléko a vypracujeme vláčné těsto, které nelepí.


Na válu (nemusí být pomoučený) vytvarujeme válec, ze kterého nožem odkrajujeme malé kousky, z těch pak vyválíme tenší válečky, které splétáme do tvaru pletýnky (nebo menší houstičky) nebo tvoříme jiné tvary podle vlastní fantazie a času.



Z uvedeného množství surovin můžete připravit asi 25 houstiček aj. menších tvarů, větších pletýnek asi 13 ks.

Pletýnky můžeme připravit naslano i nasladko. Potřeme je na plechu (vyložíme pečicím papírem) rozehřátým máslem a posypeme solí a kmínem nebo sezamem či mákem, nebo je necháme jen potřené máslem.


Troubu si předem vyhřejeme na 180° C a pečeme zvolna (ale ne zase moc pozvolna, pletýnky by ztvrdly) dozlatova asi 20 – 25 minut.


Hotové pletýnky naslano i nasladko můžete namazat máslem, marmeládou nebo paštikou, pomazánkou, poklást salámem ap.