Pesta, která vám usnadní práci v kuchyni


Mít doma připravené nějaké pesto se vždy hodí. A ačkoli je asi nejznámější ze všech pest to bazalkové, rozhodně není jediné, které lze tímto způsobem připravit. Pesto vám může velice zjednodušit práci v kuchyni, protože může být využito jako omáčka k nokům, či těstovinám. Až nebudete mít moc času na přípravu oběda, rozhodně přítomnost pesta ve vaší domácnosti oceníte. A z jakých surovin se dá pesto zpracovat? Pojďte s námi objevit pár vynikajících receptů, které rozhodně stojí za vyzkoušení.

Dobře známé bazalkové pesto

Pro začátek si představíme starou dobrou klasiku a tou je bazalkové pesto. Řadí se asi mezi ty nejvíce známé, ale i přes to, se pojďme podívat na to, jakým způsobem ho co nejchutněji připravit.

Na přípravu budete potřebovat:

  • 2 svazky bazalky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 špetka soli
  • 15 g piniových oříšků
  • 40 g parmazánu
  • 20 g sýru pecorino
  • 40 ml olivového oleje

Postup: 

Jako první si dobře opláchněte a osušte lístky bazalky. Poté rozmačkejte česnek a v hmoždíři rozdrťte piniové oříšky. Přidejte sůl, česnek a bazalku k oříškům do hmoždíře a třete. Ve chvíli, kdy bazalka začne pouštět šťávu přidejte oba druhy nastrouhaných sýrů. Pomalu začněte přidávat olivový olej a po chvíli vám vznikne bazalkové pesto.

Pesto z medvědího česneku

V posledních letech šlape na paty bazalkovému pestu to, z medvědího česneku. Pokud chcete vědět, jak u dělat to nejlepší, pokračujte dále.

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 100 g čerstvého medvědího česneku
  • 50 g kešu
  • 50 g sýru pecorino
  • 150 ml ořechového/olivového oleje
  • špetka soli
  • špetka kajenského pepře

Postup: 

Jednotlivé listy medvědího česneku důkladně omyjte a dobře osušte. Postupně je tyčovým mixérem rozmixujte i s trochou soli. Poté přidejte veškeré ostatní přísady a rozmixujte do hladké pasty. Pokud je to potřeba přidejte více oleje. Dle chuti nakonec osolte a opepřete.

Koriandrové pesto

Trochu netradiční, ale rozhodně potěší milovníky koriandru. Pokud se mezi ně řadíte, věřte, že si toto pesto zamilujete.

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 2 svazky čerstvého koriandru
  • 40 g loupaných mandlí
  • 1 stroužek česneku
  • 25 g parmazánu
  • 2 PL bílého balzamikového octa
  • 125 ml olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup: 

Příprava tohoto pesta je velice snadná. Koriandr dobře omyjte a osušte, vložte do mísy, rozmixujte tyčovým mixérem spolu s mandlemi, česnekem, parmazánem, octem, olivovým olejem a solí s pepřem. Až vznikne hladké pesto, je hotovo.

Mátové pesto

Pesto z máty je také velice netradiční. Je ale výtečné. Je dokonale osvěžující a možná vás překvapí, že se skvěle hodí například k jehněčímu masu. Dobře chutná ale i s rybami, nebo masem vepřovým.

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 1/2 hrnku nasekané máty
  • 1/2 jarní cibulky (nasekaná zelená část)
  • 180 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Postup: 

Mátové pesto zvládne vyrobit opravdu každý. Veškeré suroviny rozmixujte pomocí tyčového mixéru do hladké pasty a pesto je na světě. Pokud máte v pestu rádi oříšky, či sýr, rozhodně se nemusíte bát přidat tyto suroviny i do tohoto receptu. Záleží pouze na vašich chutí, a recept se rozhodně podle nich nemusíte bát upravit.