
Mít doma připravené nějaké pesto se vždy hodí. A ačkoli je asi nejznámější ze všech pest to bazalkové, rozhodně není jediné, které lze tímto způsobem připravit. Pesto vám může velice zjednodušit práci v kuchyni, protože může být využito jako omáčka k nokům, či těstovinám. Až nebudete mít moc času na přípravu oběda, rozhodně přítomnost pesta ve vaší domácnosti oceníte. A z jakých surovin se dá pesto zpracovat? Pojďte s námi objevit pár vynikajících receptů, které rozhodně stojí za vyzkoušení.
Dobře známé bazalkové pesto
Pro začátek si představíme starou dobrou klasiku a tou je bazalkové pesto. Řadí se asi mezi ty nejvíce známé, ale i přes to, se pojďme podívat na to, jakým způsobem ho co nejchutněji připravit.
Na přípravu budete potřebovat:
- 2 svazky bazalky
- 1 stroužek česneku
- 1 špetka soli
- 15 g piniových oříšků
- 40 g parmazánu
- 20 g sýru pecorino
- 40 ml olivového oleje
Postup:
Jako první si dobře opláchněte a osušte lístky bazalky. Poté rozmačkejte česnek a v hmoždíři rozdrťte piniové oříšky. Přidejte sůl, česnek a bazalku k oříškům do hmoždíře a třete. Ve chvíli, kdy bazalka začne pouštět šťávu přidejte oba druhy nastrouhaných sýrů. Pomalu začněte přidávat olivový olej a po chvíli vám vznikne bazalkové pesto.
Pesto z medvědího česneku
V posledních letech šlape na paty bazalkovému pestu to, z medvědího česneku. Pokud chcete vědět, jak u dělat to nejlepší, pokračujte dále.
Na přípravu budete potřebovat:
- 100 g čerstvého medvědího česneku
- 50 g kešu
- 50 g sýru pecorino
- 150 ml ořechového/olivového oleje
- špetka soli
- špetka kajenského pepře
Postup:
Jednotlivé listy medvědího česneku důkladně omyjte a dobře osušte. Postupně je tyčovým mixérem rozmixujte i s trochou soli. Poté přidejte veškeré ostatní přísady a rozmixujte do hladké pasty. Pokud je to potřeba přidejte více oleje. Dle chuti nakonec osolte a opepřete.
Koriandrové pesto
Trochu netradiční, ale rozhodně potěší milovníky koriandru. Pokud se mezi ně řadíte, věřte, že si toto pesto zamilujete.
Na přípravu budete potřebovat:
- 2 svazky čerstvého koriandru
- 40 g loupaných mandlí
- 1 stroužek česneku
- 25 g parmazánu
- 2 PL bílého balzamikového octa
- 125 ml olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup:
Příprava tohoto pesta je velice snadná. Koriandr dobře omyjte a osušte, vložte do mísy, rozmixujte tyčovým mixérem spolu s mandlemi, česnekem, parmazánem, octem, olivovým olejem a solí s pepřem. Až vznikne hladké pesto, je hotovo.
Mátové pesto
Pesto z máty je také velice netradiční. Je ale výtečné. Je dokonale osvěžující a možná vás překvapí, že se skvěle hodí například k jehněčímu masu. Dobře chutná ale i s rybami, nebo masem vepřovým.
Na přípravu budete potřebovat:
- 1/2 hrnku nasekané máty
- 1/2 jarní cibulky (nasekaná zelená část)
- 180 ml olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
Postup:
Mátové pesto zvládne vyrobit opravdu každý. Veškeré suroviny rozmixujte pomocí tyčového mixéru do hladké pasty a pesto je na světě. Pokud máte v pestu rádi oříšky, či sýr, rozhodně se nemusíte bát přidat tyto suroviny i do tohoto receptu. Záleží pouze na vašich chutí, a recept se rozhodně podle nich nemusíte bát upravit.