Perníčky

Tyto perníčky jsou měkké hned po upečení.

Na těsto:

400 g hladké mouky
140 g práškového cukru
2 vejce + 1 (na potření)
100 g Hery
2 lžíce rozpuštěného medu
2 lžičky perníkového koření
1 lžička jedlé sody

Na polevu:

150 g moučkového cukru
1 bílek

Perníčky – recept

V míse utřeme cukr se dvěma vejci a změklou Herou, pak přidáme med (pouze uvedené množství, jinak nám perníčky ztvrdnou) a koření. Do takto připravené hmoty vmícháme prosátou mouku smíchanou se sodou.
Vypracujeme těsto, které na válu ještě prohněteme, poté z něj vyválíme placku a vykrajujeme silnější tvary, které ukládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pokud se těsto rozpadá, přidáme lžici mléka nebo vody.
Nakonec perníčky potřeme rozšlehaným vejcem (perníčky se pak budou pěkně lesknout) a pečeme je v předehřáté troubě na 180° C dozlatova.

Mezitím si připravíme polevu – prosátý moučkový cukr utřeme s bílkem v míse až vznikne bílá poleva. Pokud poleva dostatečně nehoustne, můžeme přidat lžičku solamylu.
Upečené perníčky zdobíme podle vlastní fantazie.

TIP

Do polevy můžeme přidat lžičku citrónové šťávy. Hotové perníčky budou lákavou pochoutkou nejen na vánočním stole, ale mohou se použít i jako ozdoba vánočního stromečku.