vepřové koleno (zadní)
3 střední ciblue
česnek
sůl, celý černý pepř, kmín
bobkový list, nové koření
podravka
instantní bramborová kaše
Pečené vepřové koleno s cibulovou omáčkou + foto postup – recept
Do rendlíku nakrájíme nahrubo 3 střední cibule, 3-4 stroužky česneku (dle vaší chuti) nakrájíme na plátky, přidáme 4-5 bobkových listů, 5 kuliček nového koření, 20 kuliček černého pepře. Vložíme koleno, osolíme jej a posypeme kmínem. Kolem kolena nasypeme 1 polévkovou lžíci podravky – nejlépe s bylinkami.
|
|
|
Podlejeme studenou vodou – asi 0,5 l. Přikryjeme pokličkou….
|
|
|
…a hodinu dusíme na mírném ohni. Dolejeme vodu (aby jí bylo kolem 0,5 l) a dáme péct do trouby. Pečeme 3 hodiny na úplně nejmenší možné teplotě. Opatrně doléváme vodu. Koleno občas polijeme šťávou.
|
|
|
Upečené koleno vyjmeme a výpek-šťávu přelejeme přes jemné sítko.
|
|
|
Cibuli ještě přepasírujeme lžící přes sítko. K zahuštění omáčky můžeme použít hladkou mouku, škrob, klasickou i instantní jíšku…. ale zkusme to 5 polévkovými lžícemi bramborové kaše (dle hustoty můžeme dát i více).
|
|
|
Omáčku povaříme na mírném ohni asi 10 minut. Maso odloupneme od kosti a naporcujeme. Protože jsme maso dusili a pak pomalu a dlouho pekli, jde krásně od kosti a je křehké – i kůže je měkka a „jedlá“.
|
|
|
Kousky masa přelijeme omáčkou a podáváme s pečivem, znojemskou okurkou a vychlazeným pivem. Je to bašta…
|
|