1 malé kuře
1 malá cibule
3 lžíce másla
sůl, mletý černý pepř
1 lžíce hladké mouky
asi 400 ml vývaru
2 lžíce zakysané smetany
2 lžičky dijonské hořčice
hrst nadrobno nasekaného estragonu
mandlové plátky
500 g růžiček brokolice
Pečené kuře s hořčičnou omáčkou a brokolicí – recept
Omyté a osušené kuře dobře nasolíme a položíme (prsíčky dolů) do pekáčku. Přidáme 2 lžíce másla, trochu ho podlijeme vodou a při 180° C pečeme v troubě, během pečení podléváme výpekem, příp. doplníme vodu. Asi po 1/2 hod. kuře otočíme prsíčky nahoru a dopečeme dozlatova.
Upečené kuře vyjmeme z pekáčku a uchováme teplé. Výpek přelijeme do kastrůlku, přidáme k němu zbylé máslo a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, vše zaprášíme hladkou moukou, zasmahneme, necháme trošku vychladnout a rozředíme vývarem. Omáčku necháme asi 15 minut povařit. Nakonec do ní vmícháme smetanu, hořčici a estragon a podle chuti ji dosolíme a opepříme.
Očistěné růžičky brokolice vsypeme do osolené vařící vody a asi 2 min. povaříme. Poté je scedíme a necháme okapat.
Mandlové plátky opražíme na pánvi nasucho dozlatova.
Pečené kuře rozporcujeme na čtvrtiny a rozdělíme na talíře. Podlijeme ho hořčičnou omáčkou, obložíme brokolicí a posypeme mandlovými plátky.
Pečené kuře s hořčičnou omáčkou a brokolicí podáváme s vařenou rýží.