Pečená krůta

1 krůta (3 – 5 kg)
sůl
majoránka
150 g slaniny
100 g sádla
masový vývar

Pečená krůta – recept

Očištěnou a vykuchanou krůtu omyjeme a osušíme, ze stehen odstraníme silné šlachy, zevnitř i vně osolíme a posypeme majoránkou. Prsa prošpikujeme proužky slaniny (nebo krůtu obložíme tenkými plátky slaniny), dáme prsíčkami dolů na pekáč, krůtu polijeme horkým sádlem, podlijeme masovým vývarem (nebo stačí i vodou), přiklopíme pekáč a pečeme ve vyhřáté troubě asi 2 hodiny. Nemáme-li dost velký pekáč, použijeme hlubší plech a místo poklice uděláme ochranný obal z alobalu tak, aby se nedotýkal krůty).
Potom krůtu odkryjeme, obratíme a za častého podlévání vlastním výpekem pečeme doměkka. Ke konci pečení přidáme teplotu, aby pečená krůta měla křupavou kůrčičku.

TIP

Krůtu můžeme podávat s vařenými brambory, smaženými hranolky, kroketkami, ev. jen s pečivem.