Paprika přišla do Evropy v 16. a 17. století z Ameriky ( z nejjižnějšího Mexika), je sice národním kořením Maďarů a Španělů, ale ovládla celý svět. U nás známe čtyři druhy papriky:
– lahůdkovou papriku, která má jemnou a sladkou chuť
– sladkou papriku, která má sladkou, nepatrně nahořklou a pálivou chuť
– gulášovou papriku, která je jemně pálivá
– pálivou papriku, která má ostře pálivou a mírně nahořkou chuť.
Mletá paprika dodává jídlu nejen typickou lahodnou chuť, ale i výraznou červenou barvu. Má mnoho způsobů použití – bez papriky si nedovedeme představit guláš, zejména maďarský, gulášovku, zelňačku či dršťkovou polévku, klobásy, omáčky aj.,dále paprika zjemňuje zeleninové, drůbeží, rybí a masové pokrmy a je součástí grilovacího koření.
Mletá paprika má též léčivé účinky. Obsahuje hodně vitamínu C a karoten , působí proti nachlazení a zabraňuje kornatění cév, povzbuzuje chuť k jídlu, posiluje krevní oběh, chrání cévy a působí jako prevence proti krevním sraženinám.