Květen je měsícem, kdy trháme květy pampelišky (smetanky lékařské) a vyrábíme z nich lahodný med. Květy trhejte v čistém prostředí – rozhodně je nesbírejte u silnic nebo v jiném prašném prostředí.
400 květů pampelišek
2 l vody
2 citróny
2 kg krystalového cukru
Pampeliškový med – recept
Květy opláchněte studenou vodou a zalijte 2 l vody. Do hrnce přidejte oloupané a na kolečka nakrájené citróny a vše vařte čtvrt hodiny.
Hrnec pak odstavte a nechte den louhovat. Druhý den pak přes plátno přeceďte do čistého hrnce, vyždímejte, přidejte cukr a za stálého míchání vařte hodinu, než dosáhnete medové konzistence.
Hotový pampeliškový med nalijte do čistých sklenic a zavíčkujte. Sklenice ihned obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
TIP
Výrobou pampeliškového medu získáte zásobu cenných vitamínů na podzim i pro chřipkové období.