Těsto:
300 g polohrubé mouky
200 g Hery
80 g mletých lískových ořechů (2 lžíce odebereme na krém)
100 g cukr písek
1 vejce
Na zdobení:
čokoládová poleva
20 g nahrubo nastrouhaných ořechů
Krém:
1 dl mléka
1 lžíce polohrubé mouky
50 g másla
1 lžíce cukr moučka
trošku rumu
2 lžíce vařené kávy
2 lžíce mletých ořechů
Ořechové oválky s krémem – recept
Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme těsto, které dáme do chladničky asi na 1/2 hod. odpočinout. Poté je rozválíme na plát o síle asi 3 mm a vykrajujeme oválky (ale mohou být i jiné tvary) a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 10 min., až zrůžoví.
Po vychladnutí je slepujeme krémem, polijeme čokoládovou polevou a posypeme nahrubo nastrouhanými ořechy.
Krém si připravíme tak, že do studeného mléka zamícháme mouku a za stálého míchání krátce uvaříme na kaši, kterou necháme vychladnout. Máslo vymícháme s cukrem a po lžičkách přidáváme uvařenou kaši, dochutíme rumem a kávou, nakonec přisypeme 2 lžíce mletých ořechů.
Ořechové oválky s krémem teprve po zatuhnutí čokoládové polevy ukládáme do krabice.