Nabízíme recept na delikátně výraznou , vydatnou a originální omeletu pro 4 osoby:
8 vajec
200 g cukety
100 g kuřecích jater
50 g listů římského hlávkového salátu
4 rajčata
olivový olej extravergine
máslo
sůl, pepř
Omeleta s játry a cuketou – recept
Do hlubší mísy rozklepněte vejce a přidejte špetku soli a pepře. Omyté listy salátu nakrájejte na půlcentimetrové proužky, očištěnou cuketu nakrájejte na 3-4 mm kostičky.
V široké pánvi (průměr asi 26 cm) osmahněte na oříšku másla cuketu a salát. Po 5 minutách nalijte na cuketu a salát rozšlehaná vejce, přiklopte pokličkou a na středně velkém plameni nechte směs smažit asi 7 minut. Potom omeletu obraťte (můžete si pomoci talířem, který má větší průměr než pánev, a to tak, že jednou rukou chyťte za rukojeť pánev a druhou na ni držte přitisknutý talíř, rychle otočte, omeleta vypadne na talíř, odkud ji znovu dáte na pánev, aby se dosmažila) a asi 3 – 4 minuty smažte druhou stranu.
Na jiné pánvi na oříšku másla 5 – 6 minut osmahněte na 2-3 cm kousky pokrájená játra, pak přidejte sůl a pepř.
Mezitím ponořte rajčata na 30 sekund do hrnce s vařící vodou, a pak ochlazená (pod tekoucí vodou) a okapaná oloupejte a nakrájejte na několikacentimetrové dílky.
Omeletu přendejte na servírovací talíř, ozdobte játry a dokola obložte rajčaty, ochuťte olejem, špetkou solí a pepřem.