50 g hladké mouky
60 g tuku
300 g sterilovaných okurek
1 cibule
2 dl smetany
5 dl vývaru
několik zrnek pepře
ocet, cukr, sůl
Okurková omáčka II. – recept
Na části tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přisypeme mouku a zasmahneme. Světlou cibulovou zásmažku zalijeme vývarem a rozšleháme. Omáčku přivedeme za stálého míchání k varu, oheň zmírníme a zvolna vaříme asi 35 minut. V průběhu vaření přidáme do omáčky rozdrcený pepř.
Okurky nakrájíme na drobné kostičky a podusíme na zbývající části tuku a ochutíme octem a cukrem. Na podušené okurky přecedíme provařenou omáčku a ještě krátce spolu povaříme. Nakonec omáčku zjemníme sladkou smetanou.
TIP
Okurková omáčka II. je podávána zejména k vařenému hovězímu masu, ale i bez masa, s vařenými brambory či houskovým knedlíkem.