Také milujete jednoduché recepty? Když se navíc jednoduchost skloubí s dokonalou chutí a rychlostí přípravy, není co řešit. Tento pekáček u nás připravujeme vždy, když místní řezník nabízí mleté maso. Používáme mix hovězího a vepřového. Do masa totiž krom koření a bylinek nic jiného nedáváme, takže pouze hovězí by se v troubě rozpadalo.
Na pekáček pro 4 osoby budete potřebovat:
- 1 kg menších brambor
- 0,8 kg mletého masa mix
- jarní cibulku (svazek, asi 7 ks)
- sůl, pepř, bylinky pro dochucení masa (nať z cibulky, hladkou petrželovou nať)
- sušené provensálské bylinky, sůl, lžíci olivového oleje pro dochucení brambor
Postup:
Brambory očistěte kartáčkem a nechte okapat. Podle velikosti nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny. Ve větší misce promíchejte lžičku provensálských bylinek, půl lžičky soli (nebo podle chuti) a olivový olej. V této marinádě dobře vykoupejte nakrájené brambory. Přesypte na plech vyložený pečícím papírem. Brambory otočte slupkou dolů. Mezi ně rozmístěte očistěné jarní cibulky.
Nyní se budeme věnovat masu. Ve větší míse maso promíchejte se solí (půl lžičky nebo podle chuti), čerstvě mletým pepřem a nasekanými bylinkami. Navlhčenými dlaněmi tvořte menší válečky, které vkládejte na plech.
Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi hodinu. Brambory by měly být krásně zlatavé a maso zcela propečené. Cibule díky pečení dostane jemně sladkou chuť a dokonale se hodí k celému pokrmu.
Naše tipy:
- Brambory nakrájejte na poměrně malé kousky, jinak by byly hotové výrazně později než maso. Klidně to můžete vzít i obráceně a udělat větší masové válečky.
- Určitě nepoužívejte víc oleje. Maso ještě nějaký pustí a jídlo by bylo zbytečně příliš tučné.