Novinka od Vitany: připravte si grilovanou zeleninu s kuskusem


Porce: 4

Doba přípravy celkem: 30 minut

Suroviny:

Kuskus 260 g
Voda 520 g
Vitana tekutý bujón zeleninový 50 g (3 hluboké polévkové lžíce)
Lilek, cuketa, kapie 1000 g
Žampióny malé krémové 200 g
Rajčata sušená v oleji 80 g
Petržel plocholistá s natí 100 g
Balsamico redukce
Olej řepkový
Olej olivový
Sůl, pepř

Postup:
Vodu s Vitana tekutým bujónem zeleninovým přiveďte k varu a pět minut vařte. Poté vývarem zalijte kuskus, přidejte lžíci olivového oleje, promíchejte a nechte nabobtnat. Po stanovené době v návodu k přípravě kuskus promíchejte a udržujte v teple.

Během přípravy kuskusu očistěte a nakrájejte lilek, cuketu a kapie na velké kousky. Žampióny očistěte papírovou utěrkou. Kusy zeleniny potřete řepkovým olejem a zprudka ogrilujte nebo orestujte na pánvi. Stejným způsobem poté připravte žampióny. Tepelně upravenou zeleninu dejte stranou a nechte zchladnout, aby nebyla horká. Mezi tím na proužky nakrájejte sušená rajčata v oleji, otrhejte listy z petržele a nahrubo posekejte. Nyní zeleninu pokrájejte na menší kusy, osolte, opepřete a zlehka promíchejte s rajčaty a petrželí. Během míchání můžete přidat dle chuti balzamikovou redukci nebo po kapkách přidat Vitana tekutý bujón zeleninový a doladit výslednou chuť k dokonalosti.

Podávat můžeme jako salát, tedy zeleninu promícháme s kuskusem, nebo na kuskus navršíme grilovanou zeleninu.

Tipy:
• Vývar na kuskus připravte opravdu silný, těstovina výraznou chuť vývaru stáhne.
• Na olejování zeleniny před grilováním použijte například silikonový štětec, zredukujete tak potřebné množství oleje k potření zeleniny.
• Ke grilování nebo restování je vhodný olej řepkový, má vyšší bod zakouření. Panenský olivový si nechte na konečné dochucení.
• Zeleninu na grilování před tepelnou úpravou nesolte a krájejte podél na velké kusy – zelenina během úpravy ztratí méně vody, bude se vám s ní lépe a rychleji pracovat a na konci nebude tolik rozbředlá.
• Pokud jsou žampiony opravdu malé, klidně je restujte v kuse. Jinak stačí, když je přepůlíte.
• Grilovanou zeleninu konzumujte raději vlažnou než horkou. Grilovaný lilek, cuketa, kapie atd., mají velmi jemnou chuť, kterou byste si přes vysokou teplotu ihned po úpravě nedokázali vychutnat.
• Zeleninu solte až na konec. Nebude během úpravy ztrácet tolik vody.
• Mladé lilky předem nenasolujte, není to potřeba.

O Vitaně
Vitana je moderní potravinářskou značkou, která patří do portfolia společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko. Sortiment Vitana produktů se vyrábí především v Byšicích, Varnsdorfu a Roudnici nad Labem. Vitana se specializuje především na suché, dehydratované potraviny a ochucovadla. Většina lidí má tuto oblíbenou značku spojenou hlavně s kořením, polévkami či bujóny. Současné portfolio je však mnohem širší a zahrnuje také omáčky, rýži, luštěniny, knedlíky nebo pečicí přípravky.