Noky bramborové

600 g moučných brambor
150 g hladké mouky
1 vejce
sůl
mouka na vál

Noky bramborové – recept

Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě asi 25 – 30 minut (podle velikosti brambor). Pak je scedíme, necháme odpařit a ještě teplé oloupeme a propasírujeme přes moučné síto nebo je nastrouháme. Na propasírované brambory nasypeme mouku, sůl a vejce. Dobře vypracujeme na hladké těsto, které rozdělíme na několik částí a pomocí mouky z těsta vytvoříme válečky silné jako palec. Z nich pak nakrájíme stejně velké kousky (asi 1,5 široké). Z každého kousku vytvarujeme kuličku, kterou zploštíme a vhazujeme do osolené vařící vody. Za asi 4 – 5 minut máme noky bramborové uvařené.

TIP

Takto připravené a uvařené noky bramborové můžeme podávat např. s pestem a šunkou aj. nebo jako přílohu k různým masům se šťávou, gulášům ap.