Patříte mezi velké milovníky těstovin? Vůbec se vám tedy nedivíme, protože správně připravené těstoviny jsou opravdová lahůdka. Pokud už vás ale nenapadá, na jaký způsob těstoviny připravit, máme pro vás pár tipů, pro nasbírání inspirace. Pojďme tedy na to.
Penne se zeleným chřestem a sušenými rajčaty
Na přípravu budete potřebovat:
- 500 g penne
- 200 g zeleného chřestu
- 200 g artyčoků
- 100 g sušených rajčat
- 100 g cherry rajčat
- 50 ml olivového oleje
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 1 ks šalotka
- sůl
- pepř
Postup:
Dejte vařit vodu a osolte ji. Až bude voda vroucí nasypte do ní těstoviny a vařte dle návodu na obale. Hotové těstoviny slijte a pokapejte olejem. Zelený chřest si minutu vařte ve vroucí vodě a jakmile ho vyndáte, ihned ho dejte do misky s ledovou vodou pro okamžité zchlazení. Poté ho nakrájejte na kousky. Na pánvi si nechte rozpálit olivový olej a orestujte na něm nakrájenou šalotku, čerstvá rajčata, a i sušená rajčata. Po chvíli přidejte i nakrájený chřest spolu s nakládanými artyčoky. Vše osolte, opepřete, promíchejte a přidejte uvařené těstoviny. Vše spolu promíchejte a přidejte nakrájenou petrželku a můžete servírovat.
Linguine s ricottou, fenyklem, citronem a chilli
Na přípravu budete potřebovat:
- 400 g linguine
- 2 PL olivového oleje
- 1 ks fenyklu
- 1 ks chilli papričky
- 3 stroužky česneku
- 1 ks citronu
- 200 g ricotty
- nastrouhaný parmazán
- mořská sůl
Postup:
Ve vroucí, osolené vodě uvařte těstoviny dle návodu na obalu. V čase, kdy se budou vařit si v pánvi rozpalte olivový olej a orestujte na něm fenykl, osolte ho a opékejte přibližně 10 minut. Po této době k němu na pánev přidejte chilli papričku s česnekem, a ještě další minutu opékejte. Po této době vypněte a přidejte citronovou kůru i šťávu. Těstoviny slijte a trochu vody si nechte na potom. Smíchejte je v pánvi s fenyklovou směsí, přidejte ricottu, 1 PL olivového oleje a 100 ml vody z uvařených těstovin. Zamíchejte a výsledkem by měla být krásná, krémová omáčka. Při podávání dozdobte nastrouhaným parmazánem a pokapejte olivovým olejem.
Špagety s pestem z medvědího česneku
Na přípravu budete potřebovat:
- 500 g špaget
- sušené chilli
- 50 g lískových ořechů
- 50 parmazánu
- 1 svazek medvědího česneku
- 1 ks citronu
- 100 ml olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup:
Jako první dejte do vroucí vody vařit špagety dle návodu na obalu. Mezi tím, co se budou špagety vařit máte dostatek času na to připravit si pesto. Oříšky spolu s parmazánem dejte do mixéru a rozmixujte. K této směsi přidejte medvědí česnek, citronovou kůru, několik kapek citronové šťávy a olivový olej. Přidejte sůl a pepř a rozmixujte do konzistence hustého pesta. Dovařené těstoviny sceďte a smíchejte s připraveným pestem. Před podáváním posypte strouhaným parmazánem a mletým chilli.
Penne s kuřecím masem, omáčkou, rajčaty a špenátem
Na přípravu budete potřebovat:
- 2 PL olivového oleje
- 500 g kuřecích prsou
- 1 ČL mleté papriky
- 1 ČL italských bylinek
- 5 ks rajčat, nakrájených na kostky
- 5 stroužků česneku
- 1 ČL sušeného chilli
- 2 hrsti čerstvého špenátu
- 6 plátků kvalitní slaniny (opečená a nakrájená)
- 250 ml smetany na vaření
- 1 hrnek nastrouhaného parmazánu
- 300 g penne
- 1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu k podávání
Postup:
V pánvi rozpalte olej a orestujte na něm na větší kusy nakrájené kuřecí maso. Restujte na vysokou teplotu přibližně 1 minutu a poté ztlumte. Přidejte mletou papriku, sušené bylinky a duste pod pokličkou tak dlouho dokud se kuřecí maso neudělá. Poté ho dejte stranou. Do pánve po masu vložte rajčata, špenát, česnek, chilli a třetinu masa, které nakrájejte na proužky a polovinu slaniny. Vše dobře promíchejte. Přidejte smetanu a vše přiveďte k varu. Do pánve nasypte nastrouhaný parmazán a míchejte do jeho rozpuštění. Poté vypněte plamen a omáčku dochuťte solí a popřípadě i dalším sušeným chilli. Uvařené těstoviny přidejte k omáčce a na konec vložte i zbytek slaniny. Zbylé kuřecí maso také nakrájejte na proužky. Při servírování dejte nejdříve těstoviny s omáčkou a na vrch dejte nakrájené maso a posypte parmazánem.