Náplň do koláčů, vdolků, buchet, závinů – 7 druhů

K plnění koláčů, buchet, vdolků aj. dobrot z kynutého těsta uvádíme několik osvědčených základních náplní:

Náplň do koláčů, vdolků, buchet, závinů – recept – 7 druhů

Předpis množství surovin pro jednotlivé náplně je odpovídající pro naplnění těsta, vypracovaného z 1/2 kg mouky.

Tvarohová náplň do buchet, koláčů… :

400 g měkkého tvarohu
1 vejce
80 g cukru
1 lžíce rozinek
vanilkový cukr

Tvaroh rozmícháme s vejcem, cukrem, vanilkovým cukrem a nakonec vmícháme přebrané, propláchnuté a spařené rozinky. Kdo chce, může použít rozinky namočené v rumu.

Maková náplň do buchet, koláčů… :

200 g máku
1/4 l mléka
100 g dětských piškotů nebo máslových sušenek
1 – 2 lžíce rumu
2 lžíce rozinek (nebo kandovaná pomerančová kůra)
1/2 vejce
cukr
vanilkový cukr
špetka mleté skořice

Jemně umletý mák povaříme v mléce, sejmeme z ohně, vmícháme jemně umleté piškoty (sušenky), rum, přebrané, propláchnuté a spařené rozinky nebo pokrájenou pomerančovou kůru, vejce, vanilkový cukr, skořici a podle chuti osladíme

Jablečná náplň do buchet, koláčů… :

1 kg jablek
20 g másla
100 g cukru
kousek celé skořice

Oloupaná jablka zbavíme jádřinců, nastrouháme na hrubém struhadle na nudličky, podusíme je na másle s přídavkem skořice a s trochou cukru. Když je náplň dostatečně hustá, odstavíme z ohně, vyjmeme skořici a náplň přisladíme podle chuti, podle potřeby můžeme též přidat trošku citrónové šťávy. Není-li jablečná náplň dost hustá, přidáme trochu rozdrcených piškotů.

Ořechová náplň do buchet, koláčů… I:

250 g vlašských ořechů
120 g krupicového cukru
1 vejce
30 ml rumu

Ořechy nastrouháme (umeleme), přidáme cukr, vejce a rum. Všechno dohromady dobře propracujeme (nejlíp rukou) a získáme náplň výtečné chuti.

Ořechová náplň do buchet, koláčů… II:

100 g jader různých ořechů
100 g cukru
2 bílky
1 lžíce rumu
1 lžíce strouhané citrónové kůry

Ořechy upražíme, promneme v utěrce, umeleme, přidáme cukr, našlehané bílky, rum a citrónovou kůru a dobře promíchme.

Kokosová náplň do buchet, koláčů… :

200 g kokosu
250 ml mléka
80 g cukru krupice
20 g proslazené citrónové kůry
20 g proslazené pomerančové kůry
100 g prosaté strouhanky

Mléko svaříme, přidáme mletý kokos a cukr. Promícháme, necháme mírně vychladnout, pak vmícháme kandovanou kůru a pro zahuštění jemně nastrouhanou strouhanku z bílého pečiva. Necháme úplně vychladnout.

Kakaová náplň do buchet, koláčů… :

1 kakao
cukr krupice
máslo (ev. sádlo)

Ve větší misce smícháme kakao s cukrem (podle chuti) a zakapáváme rozehřatým máslem a zpracováváme vidličkou, až získáme tužší směs.