1 kg mrkve (karotky)
1 kg brambor
30 g másla
10 g cukru
100 g slaniny
30 g cibule
1 kysanou smetanu
sůl, pepř
zelená petrželka na ochucení
Mrkev na slanině – recept
Karotku nakrájíme na kostičky, vložíme do kastrolku, dáme tolik vody, aby nebyla úplně ponořená, přidáme máslo, cukr, sůl a dusíme téměř doměkka.
Podušenou karotku vyndáme a dáme okapat na síto. Nesmíme ji však nechat úplně vychladnout.
Slaninu nakrájíme nadrobno, dáme do kastrolku, přidáme drobně nakrájenou cibuli, lžíci jemně sekané petrželky, pepř a necháme zpěnit. Pak přidáme okapanou teplou mrkev a dusíme ještě asi 8 minut doměkka.
Nakonec přidáme kysanou smetanu a necháme pouze přejít varem a mrkev na slanině je hotová.
Jako přílohu uvaříme oloupané brambory, ty pak nakrájíme na plátky a opečeme na troše tuku.
TIP
Hotovou mrkev na slanině dáme na mísu, obložíme brambory, které posypeme sekanou petrželkou a poklademe vařenými vejci (podle počtu strávníků).
Vyzkoušejte tento recept a určitě si pochutnáte!