Zralé meruňky s pevnou dužninou, dobře vybarvené
Nálev:
Na 1 litr studené vody 550 g cukru (krupice, krystal)
Meruňkový kompot – recept
Ke kompotování nepoužívejte meruňky přezrálé, příliš měkké (nálev by byl zakalen), ani nedozrálé – kompot by byl nahořklý, nechutný.
Omyté meruňky rozkrojte na půlky, vyloupněte pecky a meruňky urovnejte do sklenic řeznou stranou dolů – asi 1,5 cm pod okraj sklenice.
Aby meruňky nehnědly, hned je zalijte horkým nálevem – asi 1 cm pod okraj sklenice tak, aby byly všechny potopeny, zavíčkujte a sklenice vložte do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujte. Po zahřátí na 85° C sklenice o obsahu 0,7 l sterilujte 30 minut, měkčí meruňky o 5 minut méně.
Po ukončení sterilace meruňkový kompot hned vyjměte, sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.