Medovníkové řezy

Na krém:
150 g moučkového cukru
šťávu z půlky citrónu
250 g másla
250 ml mléka
1,5 lžíce hladké mouky
1,5 lžíce solamylu
1 vanilkový cukr

Na ořechovou hmotu:
120 g másla
100 g moučkového cukru
300 g mletých (nebo nahrubo nasekaných) ořechů
3 lžíce medu

Na těsto:
450 g hladké mouky
1 lžičku jedlé sody
2 lžíce mléka
1 vanilkový cukr
150 g másla
150 g moučkového cukru
2 lžíce medu
2 vejce

Medovníkové řezy – recept

Nejdříve si připravíme krém. Do menšího hrnce smícháme cukr, hl. mouku, solamyl, vanilkový cukr, přilijeme mléko a za stálého míchání uvaříme hustou kaši, kterou pak necháme dobře vychladnout.
Do vychladlé kaše zašleháme el. ručním šlehačem změklé máslo a citrónovou šťávu.
Připravíme si těsto: Máslo rozpustíme a necháme vychladnout, pak je smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme vláčné těsto (podobná konzistence jako je těsto na perníčky). Necháme ho chvíli uležet v chladu.
Pak těsto rozdělíme na 2 díly, z každého vyválíme jednu obdélníkovou placku. (Doporučujeme válet přímo na pečícím papíru, na kterém placku i upečeme). Jednu placku dáme péct do trouby a pečeme asi 15 min. do zlatova. Druhou placku odstavíme a připravíme si ořechovou hmotu, kterou na ni rozetřeme.(Obě placky můžeme péct najednou, máme-li horkovzdušnou troubu.)
Ořechová hmota: Na pánvi rozpustíme máslo, přisypeme namleté nebo nasekané ořechy a chvíli je opékáme. Pak přisypeme moučkový cukr a 3 lžíce medu a smažíme, až hmota zhoustne.
Ještě horkou ořechovou hmotu rozetřeme na druhou placku a dáme upéct dozlatova.
Obě upečené placky necháme vychladnout. První placku pomažeme krémem a překryjeme plackou s ořechovou hmotou. Medovníkové řezy musíme nechat uležet – nejlépe 2 dny. Za tu dobu medovníkové řezy změknou a získají výraznější chuť.

Medovníkové řezy jsou na přípravu méně náročné než pravý medovník, chutnají však stejně znamenitě!