1 kg zralých malin
1 kg cukr písek
kyselina citronová (nemusí být)
Malinová sťáva – recept
Maliny vložíme do cedníku, propláchneme je studenou vodou a necháme dobře okapat.
Potom je vložíme do čisté kameninové nebo skleněné nádoby, promícháme je se 100 g cukru, rozmačkáme, nádobu zakryjeme a dáme na 1 – 2 dny do chladna. Maliny několikrát za den promícháme.
Pak je přendáme do cedníku s čistou gázou a necháme prokapat.
Čistou šťávu opatrně přelijeme do kastrolu, rychle svaříme a sbíráme (odstraňujeme) pěnu. Nakonec přidáme zbylý cukr, a když se cukr rozpustí, odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Pokud se nám zdá malinová šťáva málo výrazná, můžeme přidat trošku kyseliny citronové.
Hotovou šťávu nalijeme do čistých lahví a dobře je uzavřeme.
TIP
Malinová šťáva je výborná, postup na její výrobu je jednoduchý, ale ověřený – takto je připravovala již moje babička.